Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co dělat při nálezu psa či jiného zvířete

Kontaktujte obecní/městský úřad či útulek s odchytovou službou, případně policii, nejlépe městskou. Informujte se, zda někdo zvíře nehledá, nález nahlašte útulku, právě tam ho majitel pravděpodobně bude hledat nejdříve, případně u veterináře nechte nalezeného psa (kočku) zkontrolovat, zda nemá čip. Číslo čipu nahlaste Národnímu registru zde narodniregistr.cz
 
Pokud je zvíře tetované, zkuste plemennou knihu, kde podle čísla zjistí chovatele a dají vám kontakt, chovatel by měl mít kontakt na majitele svého odchovance. U psů je to Český kynologický svaz  a Českomoravská kynologická jednota -  Plemenné knihy pro zjištění tetovaných  čistokrevných psů. Ostatní pejsky dříve tetovaly ve slabinách taky útulky Praha - Troja, Plzeň Valcha, Ostrava - město, Kroměříž a  Ústí nad Labem, pokud je pejsek starší a kříženec.  Tetování však může být rovněž zahraničního původu a dohledat chovatele je pak velmi složité.


Do útulku můžete zvíře odvést také vy. Zvažte bezpečnost odchytu zvířete. Snažte se jej chytit: delším přemlouváním si můžete získat jeho důvěru - pomůže, máte-li také psa, který je mu sympatický. Zkuste mu okolo krku dát třeba vaši šálu nebo šátek. Přiveďte jej domů, dejte mu napít. Nevypadá - li zraněný, tak i nažrat. Kontaktujte útulky a zanechejte oznámení o nálezu. Na místo, kde jste jej našli, vyvěste také oznámení a informaci, kam může majitel přijít nebo volat. Navštivte veterináře. Ve městech se vyskytuje také mnoho toulavých a opuštěných koček. Najdete-li nějakou kočičku, která se nechá chytit, dejte jí napít a nakrmte ji. Co nejdříve navštivte veterináře.

Co říká naše legislativa:

Podle našeho práva je každé zvíře věcí, protože se s ním obchoduje apod., ale současně od roku 1992 podle zákona na ochranu zvířat proti týrání "je zvíře stejně jako člověk živým tvorem schopným na různém stupni pociťovat bolest a utrpení a zaslouží si proto pozornost, péči a ochranu ze strany člověka". Kdo zvíře opustí s úmyslem se ho zbavit nebo je vyhnat, podléhá pokutě až 10.000 Kč. Kdo najde opuštěné zvíře, má povinnost odevzdat je na obecním úřadě nebo v obecním útulku, je-li útulek zřízen. Obecní úřad má povinnost postarat se o takové zvíře po dobu jednoho roku.Utrácení toulavých zvířat po určité době, např. po uplynutí karantény, zákon mimo stanovené důvody usmrcení nedovoluje. Po uplynutí doby jednoho roku náleží péče o toulavá zvířata státu prostřednictvím okresního úřadu.
 
 
Základní zásady

Několik zásad jak postupovat při nálezu zraněného živočicha


  • podaří-li se Vám jej odchytit, vemte jej domů a umístěte do klidu např. do papírové krabice (zvířata často podléhají stresu).
  • po té mu vpravte, pokud se vám to povede, do zobáku či tlamičky vodu na pití.
  • volejte záchrannou stanici (viz zde jejich seznam) - udejte místo (přesný popis, adresu), případně, když se vám zvíře nepodařilo odchytit, dostupnost kde je - pole,voda, ve výšce na domě apod.(abychom vzali příslušné vybavení). Sdělte i telefonický kontak na vás.
  • není-li možno živočicha odchytit, vyčkejte prosím na místě nálezu do příjezdu našich pracovníků. I poraněné zvíře se může přesunout a schovat. Těžko jej pak najdeme.


Několik zásad jak postupovat při nálezu nezraněných máďat ptáků, srnčat či zajíčků

  • Sbírejte jen viditelně poraněná zvířata.
  • Nalezená ptáčata zvedněte na nejblžší vyvýšené místo - větev, římsu, garáž. Matka je najde a nakrmí.
  • Na nalezené srnečky a zajíčky nesahejte a nechte je na místě. Jejich matka bývá nedaleko na pastvě. Pokud máte čas, sledujte z dáli cca 2 hod. zda srna či zaječice přijde k mláděti. Pokud by se tak nestalo, kontaktujte záchrannou stanici, kde vám poradí
  • V případě, že si nejste jisti, kontaktujte předem naši záchrannou stanici.

 


Pomoc labutím v zimě


Náhlé příchody mrazů mohou působit labutím problémy. Labutě, které díky nerozumnému krmení zůstaly na hnízdištích, mohou občas přimrznout k náhle se vytvořivšímu ledu. Před započetím záchranných akcí je třeba vždy zjistit, zda labuť skutečně přimrzla, nebo zda si jen tak "hoví" na ledu a odpočívá s oběma nohama schovanýma v peří. V některých případech se totiž labuti doslova nechce vstát a chodit po ledu, který ji zebe do nohou, takže dlouho působí dojmem, že se opravdu zvednout nemůže. Proto se vždycky snažíme ptáka sedícího na ledu vyplašit (třeba házením papírových míčků, šťouchnutím větví apod.). Vidíme-li, že je opravdu přimrzlý (snaží se vstát, mává křídly, ale nemůže z místa), je potřeba se pokusit o jeho záchranu. Nejlepší je v takovém případě zavolat pracovníky záchranné stanice - viz  uvedená telefonní čísla na stránce o záchranné stanici.


Pustíte-li se do záchrany sami, pamatujte na následující:


Nejčastěji jsou labutě "chycené" za peří na hrudi, málokdy za nohy. Je-li led dost silný nebo sedí-li labuť na dosah od bžehu, opatrně zjistíme situaci. Přimrzlé peří, není-li ho mnoho, můžeme odstřihnout (nikdy nevytrháváme, to by bylo bolestivé!). Drží-li však pevně na povrchu ledu více peří, zkusíme ptáka uvolnit jinak. Vhodné je podlévání teplou vodou, které zaručí, že labuť nijak neporaníme. Až jako poslední možnost volíme odseknutí sekerkou, protože můžeme snadno poranit citlivé nohy ptáka. Osvobozenou labuť opět pečlivě prohlédneme, nemá-li omrzliny nebo jiné zranění. Je-li zdráva, odvezeme ji opět na nejbližší vhodné zimoviště, tedy na volnou nezamrzající vodu.



První pomoc ježkům


Ježek je jedním z nejstarších savců, kteří ještě žijí na této planetě. Rozvoj automobilismu, chemizace a mechanizace spolu s vandalismem hubí nesmírné množství ježků. Denně jim bere člověk jejich přirozené prostředí a zvíře hledá nový a nový úkryt.

Ježci jsou vyhlášení spáči a právě zima je obdobím, kdy často potřebují naši aktivní pomoc. Ani pro odborníky však není vždy lehké rozpoznat, který ježek je schopen přežít zimu. Nejlepší je počkat do listopadu a brát do péče jedince, kteří váží méně než 500 g a potulují se v chladných dnech venku.
Nejste-li si jisti jak postupovat a jak správně o ježka pečovat obraťte se na naši záchrannou stanici .

Pokud se rozhodnete o ježka postarat sami, počítejte s tím, že se budete muset o něj starat nejméně 4 - 5 měsíců. Ježka je nutné nejprve podrobit lékařské kontrole, odblešit a připravit pro něj ubytování. Pozor! Ježci jsou samotáři, neumisťujeme jich proto více pohromadě. Ideální výběh je veliký 2 metry čtvereční, s teplotou u země kolem 18 stupňů a lehce omyvatelnou podlehou. Ohrada by neměla být nižší než 50 cm, jinak je ježek schopen vylézt. Jako ložnice poslouží bednička o rozměrech cca 25x20x15 cm s otvorem 12x12 cm. Ložnice nemá stát přímo na zemi, proto ji podložíme laťkami, vysteleme novinami a na rozdíl od výběhu nečistíme.

Příklady základního ježčího jídelníčku:


- hovězí maso naškrábané nebo nakrájené, smíchané buď s vařenou rýží, nudlemi nebo malými kolínky. Směs rozředit trochou vody
- vařené kuřecí krky. Menším ježkům se musí maso obrat a pokrájet.
- maso z výseku - vařené, rovněž tak i vnitřnosti.
- konzervy pro psy a kočky - smíchat stejně jako hovězí maso. Směs se obměňuje přidáním nastrouhané mrkve, jablka, syrovým žloutkem, tvarohem.

Ježek se dá krmit celou zimu, někdy je jedinec tak zesláblý, že požadovaných minimálně 600 gramů "dosáhne" až někdy koncem ledna. To už je pozdě připravit ježka na spánek.Ježek s hmotností nejméně 600 gramů se přenese do chladnější místnosti, na balkon, do sklepa. Všude však musíte učinit opatření k tomu, aby ježek z určeného místa neutekl nebo se nepřešplhal. Může trvat několik dní, než ježek upadne do zimního spánku. Do té doby musí být pravidelně krmen. Když vynechá potravu aspoň týden, můžeme předpokládat že usnul. Přesto je nutné, aby ve výběhu byla vždy voda a krmivo.

Na jaře svého svěřence dokrmte, abyste mohli zvíře vypustit bez obav z toho, že půjde do terénu nevykrmený. Ježek se vypouští koncem dubna, je-li aspoň tři dny suché počasí a samozřejmě, není-li teplota pod +5°C. Výhodná jsou pro ježky ta místa, kde mohou být zpočátku vypuštění přikrmováni.

 

Převzato s povolením Mgr. Dany Bočkové z


www.utulky.estranky.cz

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Recommendations: how to promote your nadeje-pro-ctyri-packy.estranky.cz

(Latonyaprere, 26. 3. 2018 7:17)

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

nález kočky

(ANONYM, 22. 10. 2016 12:00)

Dobrý den ve Vrchotových Janovicích byla viděna kočka či kocour je zrzavý a má skrácený ocas, a lidé mu ubližijí minule jsem se dozvěděla že na něj děti plivaly sedává tam každý den sedí u cukrárny je tam pořád chtěla jsem to jenom říct

super!!

(Anonym, 28. 3. 2013 15:44)

Ahoj jen Vám chci napsat že tyto stránky jsou úplně úúúúúúúžasný!!!!!!Takto lidé můžou pomoci mnoha zvířatům...